De klachten met betrekking tot artrose kunnen zo heftig zijn dat uw dagelijks leven eronder leidt. In dat geval kunt u verschillende medicatie gebruiken om de pijn te verlichten. In deze blog zullen wij dieper in gaan op het onderwerp artrose en het gebruik van medicijnen.

NSAID-gel

Indien de klachten zo heftig zijn dat u vanwege de pijn nog maar nauwelijks kunt bewegen, zou u een NSAID-gel op het gewricht kunnen smeren om de pijn te verminderen. NSAID staat voor niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet tot de groep corticosteroïden behoren. NSAID-gel verlicht de pijn waardoor u beter en aangenamer kunt bewegen en beter uw oefeningen kunt doen.

Artrose en medicijnen: een NSAID-gel kan verlichting bieden.

Voorbeelden van NSAID’s zijn diclofenac en ibuprofen. Deze medicijnen hebben een kleine ontstekingsremmende werking. Diclofenac gel 1-3% of ibuprofen gel 5% kunt u 2 tot 4 keer per dag zachtjes op de pijnlijke plek smeren. In het geval van gewrichtspijn werkt een NSAID-gel net zo goed als een NSAID in tablet of zetpil vorm. De gel heeft daarentegen wel minder bijwerkingen dan de tabletten en zetpillen.

Artrose en medicijnen: ibuprofen heeft een lichte ontstekingsremmende werking waardoor de pijn kan verminderen.

Paracetamol

Mocht de gel geen of onvoldoende effect hebben, of heeft u in meerdere gewrichten last van artrose, dan kunt u ook kiezen om paracetamol in te nemen. Paracetamol heeft namelijk geen tot weinig bijwerkingen. Ook indien uw huid geïrriteerd raakt van de gel, kunt u er voor kiezen om paracetamol in te nemen.

Indien het gebruiken van enkel NSAID-gel of enkel paracetamol de klachten niet voldoende verlicht, dan kunt u ook op veilige wijze zowel de NSAID-gel op het gewricht smeren als paracetamol innemen. Indien de pijn steeds terug komt, kun u er voor kiezen om de pijnstiller op vaste tijden in te nemen.

Artrose en medicijnen: paracetamol kan de pijn verlichten.

Gewrichtsontsteking

In het geval van artrose kunnen de klachten plotseling erger worden. Zo kunt u van de één op de andere dag meer stijfheid of een lichte zwelling ervaren in het betreffende gewricht. Ook kan het gewricht warm aanvoelen. Al deze symptomen duiden op een gewrichtsontsteking. Wanneer u vermoedt dat er sprake is van een gewrichtsontsteking, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Hij of zij schrijft dan in de meeste gevallen NSAID in de vorm van een tablet of zetpil voor.

Indien de klachten met betrekking tot artrose erger worden, kan er sprake zijn van een gewrichtsontsteking.

Bijwerkingen

Helaas kan het voorkomen dat u vervelende bijwerkingen ervaart na het innemen van NSAID’s. Om die reden is het raadzaam om het gebruik van NSAID’s eerst met uw huisarts of apotheek te bespreken indien u ouder bent dan 60 jaar of wanneer u maag-, darm-, hart-, vaat-, of nierproblemen heeft. Ook indien u andere medicijnen gebruikt of ooit een allergische reacties heeft gehad op een NSAID, is het raadzaam eerst contant met uw huisarts of apotheek op te nemen alvorens u het medicijn gaat gebruiken.

Raadpleeg uw huisarts voordat u NSAIDs inneemt.

Een goede nachtrust

Tenslotte raden we aan om uw nachtrust te optimaliseren indien u last heeft van artrose. Slapen is namelijk het beste middel tegen pijn. Hierbij is het belangrijk dat u op een kwalitatief hoogwaardig matras slaapt dat enerzijds uw lichaam optimaal ondersteunt en dat anderzijds een hoog slaapcomfort biedt. Waar het matras nog meer aan moet voldoen om een verlichting van uw klachten te kunnen realiseren, kunt u op deze pagina lezen.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel