Artrose

Artrose en artritis zijn twee van de meest voorkomende vormen van reuma en worden daarnaast regelmatig met elkaar verward. Om die reden zullen wij in dit blog dieper ingaan op de verschillen van deze reumatische aandoeningen. In het geval van artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. Hierdoor vervormt het bot en wordt bewegen pijnlijk. Na verloop van tijd kan het zelf zo zijn dat de stand van de botten verandert. De exacte oorzaak van artrose is (nog) niet bekend. Wel weten we dat erfelijkheid, overgewicht, zwaar lichamelijk werk en overmatig sporten de kans op artrose vergroot. Daarnaast kunnen ook zwakke gewrichtsbanden en botbreuken een trigger zijn voor artrose.

De kenmerken van artrose

  • Ochtendstijfheid en stijfheid na rust
  • Stijfheid, zwelling en/of pijn in één of meerdere gewrichten en dan met name tijdens het bewegen
  • Krakend geluid tijdens het bewegen
  • Het gevoel alsof er zand in het gewricht zit
  • Het niet volledig kunnen strekken/buigen van de gewrichten
  • Een verkleining van de gewrichtsspleet (te zien op een radiologische foto)

Artritis

Reumatoïde artritis is daarentegen een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dit vertolkt zich in ontstekingen van de gewrichten en de gewrichtsslijmvliezen. Waardoor ze pijnlijk of stijf worden en bovendien sneller slijten. Daarnaast kan het ook zijn dat het gewricht warm aanvoelt en opgezwollen is. Wat de precieze oorzaak is van artritis, weet men, net als bij artrose, nog niet. Echter heeft medisch onderzoek wel uitgewezen dat erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast zou roken ook de kans op reumatoïde artritis vergroten.

De kenmerken van reumatoïde artritis

  • Ochtendstijfheid van langer dan 1 uur en langer dan 6 weken;
  • Zwelling en/of pijn in minimaal drie gewrichten dat langer dan 6 weken aanhoudt
  • In veel gevallen zijn de symptomen symmetrisch
  • Het bloed bevat reuma-eiwitten (aan te tonen door middel van bloedonderzoek)

Het verschil tussen artrose en artritis kort samen gevat

Het grootste verschil tussen beide reumatische aandoeningen is dat bij artrose de kwaliteit van het kraakbeen afneemt terwijl het bij artritis gaat om een auto-immuunziekte waardoor er ontstekingen ontstaan in de gewrichten. Hierdoor kan artritis aangetoond worden door middel van bloedonderzoek terwijl dit in het geval van artrose niet mogelijk is. Daarnaast komen de klachten in het geval van artritis voornamelijk voor in de pols- en handgewrichten terwijl artrose in de meeste gevallen voor komt in de knieën en heupen. Tenslotte zijn de klachten gerelateerd aan artritis vaak symmetrisch terwijl dit in het geval van artrose niet per se zo hoeft te zijn.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel