In één van onze andere blogs bespraken we 3 tips om het leven met artrose enigszins aangenamer te maken. Hierin bespraken wij al dat het ontzettend belangrijk is om een uitgebalanceerd dieet te volgen en dat bepaalde voeding een positief effect heeft op uw klachten. In deze blog zullen wij verder in gaan op dit onderwerp.

Ondanks dat genezing van artrose helaas (nog) niet mogelijk is, kan uw voeding wel een positief effect bewerkstelligen op de kwaliteit van het kraakbeen. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde specerijen en zwavel- en kiezelrijke voedingsmiddelen bijdragen aan de verlichting van uw klachten.

Zuur-base balans

Nadat het voedsel verteerd is, blijven er resten over: zuren of basen. Dit zijn tegenovergestelden van elkaar en welke van de twee overblijft, is afhankelijk van het genuttigde voedingsmiddel. In het geval van artrose is het belangrijk dat deze resten in balans blijven. Een overschot van zuren wordt namelijk door het bloed afgestoten. Hierdoor komt dit overschot terecht bij het kraakbeen en de banden en pezen rondom de gewrichten. Hierdoor kan pijn en stijfheid ontstaan.

Om dit zo veel mogelijk in te perken, is het belangrijk dat u bij elke maaltijd groente eet. Groenten en daarnaast een groot aantal fruitsoorten zijn gezonde, basenvormende voedingsmiddelen. Daarnaast bevatten veel groenten mangaan, wat eveneens ten goede komt van de kwaliteit van het kraakbeen.

In het geval van artrose moet het zuur-base balans in stand blijven.

De juiste vetten

Voor gewrichten zijn vetten een echt smeermiddel. Echter zijn niet alle vetten bevorderlijk. Zo kunt u linolzuur en transvetten het beste vermijden. Deze vetten kunnen namelijk een ontstekingsreactie verergeren. Welke vetten wel een positieve bijdrage leveren in het geval van artrose zijn de vetten in ongebrande noten, avocado’s en olijfolie. Daarnaast wordt het ook aangeraden om een aantal keer per week vette vis te eten en dan met name zalm, haring, sardines en makreel. Ter bereiding van het eten kunt u het beste gebruik maken van roomboter en kokosolie.

Kruiden en specerijen

Verse kruiden en specerijen bevatten, naast dat ze ook nog eens heel lekker zijn, bioactieve stoffen die een positieve bijdragen leveren aan uw gezondheid. Zo zou kurkuma het immuunsysteem positief ondersteunen. Naast kurkuma hebben ook gember en knoflook goede stoffen die bijdragen aan uw gezondheid.

Heeft u last van artrose en wilt u er alles aan doen om uw klachten zo veel mogelijk te reduceren, dan is het ontzettend belangrijk dat u op uw voeding let. Een goed en gebalanceerd dieet kan namelijk helpen bij het verlichten van uw klachten.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel