Artrose komt bij ongeveer de helft van de mensen met een reumatische aandoening voor. Desondanks zijn er nog verschillende vooroordelen over deze aandoening. In deze blog zullen wij er een aantal van die vooroordelen behandelen.

Iedereen krijgt artrose

Vaak wordt ouderdom als de oorzaak van artrose gezien. Zo zijn veel mensen van mening dat onze gewrichten slijten naar mate we ouder worden. Om die reden wordt artrose vaak gezien als een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Echter is het geen vanzelfsprekendheid dat het kraakbeen slijt indien u ouder wordt. Er zijn namelijk honderdduizend ouderen met kerngezonde gewrichten. Vandaar dat dit vooroordeel niet waar is.

Alleen oude mensen hebben artrose

Het klopt dat de kans op artrose groter wordt naar mate u ouder wordt maar het is zeer zeker niet zo dat enkel oude mensen artrose kunnen hebben. Uit onderzoek van het Nationaal Kompas Volksgezondheid blijkt zelfs dat bijna een kwart van de mensen met artrose jonger is dan 65 jaar. 10% daarvan is zelfs niet ouder dan 40! Vanwege erfelijkheid kan zelfs een kind al last krijgen van artrose.

Het is een fabel / vooroordeel dat enkel ouderen last kunnen hebben van artrose.

Als u artrose heeft, kunt u hier niets aan doen

Mensen met artrose liggen echt niet de hele dag in bed. Zij kunnen best een stukje wandelen, het een en ander in de tuin doen en een balletje trappen met bijvoorbeeld de (klein)kinderen. Het wordt juist aangeraden om in het geval van artrose in beweging te blijven om zodoende de klachten enigszins te verlichten. Zij zullen alleen wel sneller vermoeid zijn en een stekende pijn ervaren tijdens de inspanning. Hierdoor zal iemand met artrose meer tijd nodig hebben om te herstellen.

Artrose is hetzelfde als botontkalking

Ondanks dat zowel artrose als botontkalking over het algemeen bij ouderen voorkomt, is dit niet dezelfde aandoening. Bij botontkalking wordt het bot onder het kraakbeen brozer terwijl in het geval van artrose er juist botpunten (osteofyten) ontstaan. Botontkalking ontstaat in de meeste gevallen door middel van een combinatie van een snelle afbraak en een vertraagde opbouw van het bot.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel