In 2018 waren er maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland met artrose. Al deze Nederlanders kampen met pijn door de slijtage van het kraakbeen in verschillende gewrichten. Dit is een enorm aantal! Veel van deze mensen ervaren hebben last van heup artrose. Door deze heup artrose wordt lekker liggen bemoeilijkt. Geen enkele houding lijkt de pijn in de heup doen verminderen. Slapen wordt op deze manier geen pretje. In dit artikel vertellen we u meer over heup artrose en hoe u ervoor kunt zorgen dat ook u weer lekker slaapt.

Heup artrose

Bij heup artrose neemt het kraakbeen in de heup af of raakt het beschadigd. Als gevolg hiervan voelt de heup stijf aan en beweegt het gewricht niet meer soepel. Doordat het kraakbeen in kwaliteit afneemt, worden schokken minder goed opgevangen. Dit zorgt voor pijn bij het bewegen van de heup. Wanneer er slijtage plaatsvind van de heup, kan dit tevens lijden tot chronische heupklachten. Veel gehoorde klachten bij heup artrose zijn stijfheid, en dan met name ochtendstijfheid. De heup heeft dan wat ‘opstart tijd’ nodig. Ook spreekt men vaak van beweginsbeperktheid van de heup. Als laatste klagen veel mensen met heupartrose over drukpijn aan de voorkant van het gewricht. Dit belemmert voornamelijk het op de buik- of zij liggen gedurende de nacht.

Artrose in de heup: hoe goed slapen?

Beter slapen

Voor mensen met heup artrose is het belangrijk dat een matras geen druk uitoefent op het lichaam. Wanneer dit wel het geval is, ontstaan er piekdrukken op spieren en gewrichten. U kunt begrijpen dat dit ontzettend oncomfortabel is wanneer u al pijn heeft in uw heupgewricht. Tevens kunnen deze piekdrukken ervoor zorgen dat er ontstekingen onstaan in uw heupgewricht, iets wat u natuurlijk wilt voorkomen. Een tweede, en minstens net zo belangrijk punt is het aanpassend vermogen. Een matras moet in staat zijn zich te vormen naar het lichaam. Op die manier zullen de heupen en schouders iets verder in het matras wegzakken, waardoor de juiste slaaphouding wordt gerealiseerd. Zo zult na een tijdje op een matras met een goed aanpassend vermogen al merken dat u minder stijf uit bed komt.

Als laatste is een goede ondersteuning belangrijk. Wanneer een matras een goede ondersteuning biedt, kunnen de spieren in het lichaam ontspannen. Ook de spieren rondom het heupgewricht zullen dan kunnen ontspannen, waardoor deze de tijd hebben om te ontspannen. Een goede nachtrust an sich zal u helpen op fitter en soepeler op te staan.

Welk matras is het meest geschikt voor heup artrose?

Een matras dat alle bovengenoemde eigenschappen heeft, is een matras van traag- en koudschuim. Hoogwaardig traagschuim vormt zich naar het lichaam en heeft een ontzettend hoog aanpassend vermogen. Zo staat u fitter en soepeler op. Ook heeft traagschuim een uitstekende drukherverdeling en hoeft u niet bang te zijn dat u piekdrukken zult ervaren op uw heupgewricht. Koudschuim daarentegen zorgt voor een erg goede ondersteuning. Zo worden de spieren ontlast en komt u ‘s ochtends vitaal uw bed weer uit! Bent u benieuwd welke aanbieder hoogwaardige traag- en koudschuim matrassen aanbiedt? Neem dan een kijkje op deze pagina. WIlt u weten welke bedbodem het meest geschikt is voor mensen met (heup) artrose? Klik dan hier.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel