Artrose is een aandoening die, vanwege het achteruit gaan van de kwaliteit van het kraakbeen, gepaard gaat met hevige klachten. Bovendien kunnen er in een gevorderd stadium van artrose ontstekingen ontstaan, aangezien pezen en spieren in het betreffende lichaamsdeel overbelast raken. Maar wist u dat het matras waar u op slaapt, invloed heeft op het slijtageproces? Slapen op een slecht matras in het geval van artrose zorgt namelijk voor hevigere klachten en bovendien overbelasting van de spieren en pezen. Hierbij gaat het vooral om artrose in de heupen, schouders, nek en rug.

Aanpassend vermogen

De klachten met betrekking tot artrose zullen toenemen indien u slaapt op een slecht matras. Dit komt doordat een slecht matras geen of een laag aanpassend vermogen heeft. Het aanpassend vermogen houdt in dat het matras zich aan uw lichaamsvormen aanpast. In het geval van een slecht matras gebeurt dit dus niet. Hierdoor oefent het matras gedurende de gehele nacht druk uit op uw lichaam. Het gevolg hiervan is dat uw klachten met betrekking tot artrose toenemen aangezien er sprake is van continue druk op uw gehele lichaam maar met name in het betreffende lichaamsdeel.

Het gevolg van een slecht matras bij artrose: indien het matras een laag aanpassend vermogen heeft, zal de hevigheid van uw klachten toenemen.

Piekdrukken

Daarnaast veroorzaakt een slecht matras piekdrukken op het lichaam aangezien een slecht matras de druk niet optimaal herverdeeld. Piekdrukken lijden in het algemeen tot lichamelijke klachten, ook indien u geen lichamelijke aandoeningen heeft. In het geval van artrose zullen de klachten hierdoor dus verergerd worden.

Overbelasting

In een gevorderd stadium van artrose kunnen de spieren en pezen rondom het betreffende gewricht overbelast raken. In het geval van een hoogwaardig matras zouden de spieren en pezen gedurende de nacht de mogelijkheid krijgen om te ontspannen en te herstellen. Echter is dit niet het geval indien u op een slecht matras slaapt. Aangezien een slecht matras geen goede ondersteuning en bovendien een laag aanpassend vermogen biedt, moeten de spieren zich gedurende de nacht inspannen om de natuurlijke lichaamshouding te kunnen realiseren. Op deze manier raken uw spieren nog sneller overbelast waardoor de kans op ontstekingen toeneemt.

Een slecht matras in het geval van artrose kan leiden tot ontstekingen.

Slaapadvies

Weet u (nog) niet precies waar u op moet letten bij de aanschaf van een artrose matras? Dan kunt u geheel vrijblijvend advies aanvragen bij Decupré, de marktleider in de zorgsector. Dit doet u door het adviespaneel in te vullen op de website. Hierna zullen hun experts contact met u opnemen om u van een persoonlijk advies te voorzien.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel