Schouder artrose is een veelvoorkomende vorm van artrose. Door de slijtage van het kraakbeen in het schoudergewricht beweegt het gewricht minder soepel. Ook kunnen deze moeizame bewegingen pijnlijk en stijf aanvoelen. Ook wanneer u ‘s nachts in bed ligt kunt u last krijgen van uw schouder artrose. Lekker liggen in een houding waarbij de schouder niet belast wordt is lastig. Slapen is op deze manier niet altid een pretje. In dit artikel vertellen we u meer over schouder artrose en hoe u ervoor kunt zorgen dat ook u weer lekker slaapt.

Schouder artrose

Bij schouder artrose neemt het kraakbeen in de schouder af of raakt het beschadigd. Hierdoor voelt de schouder stijf aan. Ook het bewegen van het gewricht gaat niet meer zo soepel. Schokken die ontstaan bij de beweging van de schouder kunnen niet meer goed opgevangen worden, omdat het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Dit zorgt voor pijn bij plotselinge bewegingen van de schouder. Veel mensen klagen bij schouder artrose over stijfheid, en dan met name ochtendstijfheid. De schouder heeft dan wat ‘opstart tijd’ nodig. Daarbij hebben veel mensen met artrose in de schouder last van bewegingsbeperktheid van de schouder.  De pijn kan zowel met bewegen als met rust gevoeld worden.

Beter slapen met Schouder artrose

Voor mensen met schouder artrose is het belangrijk dat een matras geen druk uitoefent op het gewricht. Als dit wel het geval is, ontstaan er piekdrukken op spieren en gewrichten. U zult begrijpen dat dit helemaal niet  comfortabel is wanneer u al pijn heeft in uw schouder. Tevens kunnen deze piekdrukken ervoor zorgen dat er ontstekingen onstaan in uw schoudergewricht. Vooral wanneer u al erg veel last heeft van pijn bij artrose moet zo’n ontsteking voorkomen worden. Naast een goede drukherverdeling moet een matras ook een ontzettend goed aanpassend vermogen hebben. Een matras moet in staat zijn te vormen naar het lichaam. Op die manier zullen de heupen en schouders iets verder in het matras wegzakken, waardoor de juiste slaaphouding wordt gerealiseerd. Na een tijdje slapen op een matras met een uitstekend aanpassend vermogen zult u dan ook minder stijf uit bed komen.

Ook een goede ondersteuning mag niet ontbreken. Wanneer een matras een goede ondersteuning biedt, krijgen de spieren in het lichaam de kans om ontspannen. Ook de spieren rondom het schoudergewricht zullen dan kunnen ontspannen, waardoor deze de tijd hebben om te ontspannen. Zo zal het schoudergewricht ‘s ochtends minder stijf aanvoelen en gedurende de dag soepeler kunnen bewegen.

Welk matras is het meest geschikt voor schouder artrose?

Een matras dat alle bovengenoemde eigenschappen heeft, is een matras van traag- en koudschuim. Hoogwaardig traagschuim vormt zich naar het lichaam en heeft een ontzettend hoog aanpassend vermogen. Door deze eigenschap staat u fit en zonder stijve klachten op. Ook heeft traagschuim een uitstekende drukherverdeling en hoeft u niet bang te zijn dat u piekdrukken zult ervaren op uw schoudergewricht. Koudschuim daarentegen zorgt voor een erg goede ondersteuning. De spieren worden dan gedurende de nacht ontlast waardoor u fit weer uit bed stapt!

Bent u benieuwd welke aanbieders hoogwaardige traag- en koudschuim matrassen aanbieden? Neem dan een kijkje op deze pagina. WIlt u weten welke bedbodem het meest geschikt is voor mensen met (schouder) artrose? Klik dan hier

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel