Dat een goede nachtrust belangrijk is voor het herstel van het lichaam en de verwerking van de prikkels van de dag ervoor is algemeen bekend. Daarbij krijgt het lichaam de kans om zich op te laden voor de volgende dag.  Een goede nachtrust is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een goede nachtrust is voor veel mensen met artrose een groot probleem. Zulke gebroken nachten kunnen er dan juist voor zorgen dat u wakker wordt met meer pijn. Vaak belanden zij in een vicieuze cirkel waarbij pijn leidt tot slapeloosheid, en slecht slapen de pijn verergert. Een goede nachtrust is dus juist voor mensen met artrose van groot belang. In dit artikel leest u over artrose, het verband tussen slapen en artrose en geven wij tips hoe u door middel van slaap de pijnlijke symptomen van artrose kunt verminderen.

Wat is artrose?

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. In de volksmond wordt artrose voornamelijk beschreven als gewrichtsslijtage. Artrose ontstaat wanneer er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan dat er door het lichaam aangemaakt wordt. Het is een nare ziekte, want zelfs wanneer u ’s avonds zonder klachten naar bed gaat, kunt u ’s ochtends wakker worden met hevige pijn.

Slapen met artrose: artrose in de schouder.

Wat is het verband tussen slapen en artrose?

Juist voor mensen met artrose is een goede nachtrust essentieel.  Een groot deel van de mensen met artrose heeft pijn gedurende de nacht. Hierdoor liggen zij vaak uren wakker of nemen zij houdingen aan waarbij de pijn zo goed mogelijk te verdragen is. Uit een onderzoek van de University of Warwick bleek er een sterk verband tussen de slaaphouding, slapeloosheid en pijn te zijn. Een verkeerde slaaphouding leidt namelijk vaker tot slapeloosheid. Deze slapeloosheid zorgde voor een verminderde tolerantie voor pijn. Want, slapen is namelijk het beste medicijn tegen pijn. Het verbeteren van het slaappatroon en de slaaphouding kan dus helpen om de pijn te verlichten en zo de nachtrust te verbeteren.

Tips voor slapen met artrose

Een betere nachtrust vermindert uw pijnlijke klachten. Om er voor te zorgen dat u ’s nachts beter slaapt, kunt u een aantal maatregelen nemen. Regelmaat is daar één van. Zorg ervoor dat u op vaste tijden naar bed gaat en ook weer op vaste tijden opstaat. Daarnaast kunt u beter geen opwekkende dranken, zoals koffie en thee drinken voor het slapen gaan. Voor meer tips om uw leven met artrose enigszins aangenamer te maken, kunt u onze blog hierover lezen.

Slapen met artrose: drink geef koffie voor het slapengaan.

Het beste matras bij artrose

Past u deze maatregelen al toe, maar heeft dit tot op heden geen effect op uw nachtrust? Vraag uzelf dan eens af of uw matras nog wel van de juiste kwaliteit is. Een goed matras is misschien wel het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust. Dus twijfelt u over de kwaliteit van uw huidige matras, dan is het raadzaam om slaapadvies aan te vragen. Een van de bedrijven waarbij u dit kunt doen is Decupré, de marktleider in de zorg.

Goed slapen met artrose begint met een goed matras.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel